• Indulás 7:30-kor Chiang Rai-ba

  • Mae Khajan gejzír - gejzírben buggyantott tojás

  • Wat Rong Khun - A FEHÉR TEMPLOM 

  • Ebéd - az árban foglaltatik

  • Baan Dam - FEKETE HÁZ

  • Wat Rong Sua Ten - A KÉK TEMPLOM

  • Vissztérés ChiangMai-ba 18 órára

FEHÉR templom, FEKERE ház, KÉK templom
  69 EUR /fő

 Fehér templom  Fekete ház -  Kék templom 

Napi programunk első pihenője Chiang Mai és Chiang Rai között félúton a Mae Khajan gejzír. A gejzíren kívül egy barátságos kis helyi piac fogad minket, reggeli és vásárlási lehetőséggel. Népszerű a gejzírben készült buggyantott tojás, aki úgy érzi buggyanthat is (persze csak saját felelősségre). 

A   Fehér templom  - Wat Rong Khun

A Fehér templomot - Wat Rong Khun a modern kor csodájának tartják egész Ázsiában. A templom lélegzetelállító kortárs buddhista templom, melyet teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal raktak ki. Az épületet a thaiföldi “Gaudi”-ként is emlegetett Chalermchai Kositpipat tervezte. A templom minden pici részlete jelentéssel bír és a látogatót arra ösztönzi, hogy elmélyedjen az egyes buddhista tanításokban. A fehér templom fő épülete (az Ubosot) egy kis tó feletti hídon keresztül közelíthető meg. A híd előtt van egy kör alakú tér, ahol a mélyből kezek nyúlnak felfelé, a vágyak szimbolizálásaként. Ez a terület ábrázolja az emberi szenvedést és a poklokat. Az épülethez ívelő híd (nevének jelentése magyarul: az újjászületések); ahogy az ember túljut a világi vágyakon, a kapzsiságon és a kísértéseken szimbóluma. A tavacska mellett áll a két Kinnaree, a buddhista mitológiából ismert félig ember, félig madár alak.

A hídon átérve a “mennyország kapujába” érkezünk, amelyet két hatalmas alak védelmez, ők azok, akik az emberi sorsok felett döntenek. Itt több meditáló Buddha kép is van. A teljes egészében fehér főtemplom vakolatába fényvisszaverő tükrök vannak beépítve, így mindenhonnan csillog, tündököl. Annak ellenére, hogy a régi templomokban Buddhista történeteket szoktak ábrázolni a freskók, a fehér templom falain a jó és a rossz színes, modern megjelenítéseit találjuk. A művész olyan alakokat választott, mint Batman, Spiderman,Elvis, illetve egyéb főhősök és gazemberek képregényekből és filmekből. A fehér templom hátsó falán azért Buddha arany freskója van felfestve.

Kiemelkedik a többi struktúra közül a pihenőként szolgáló arany épület. Az arany épület az emberi testet, míg a fehér templom az emberi tudatot jelképezi. Az arany szimbolizálja, hogy az emberek hogyan fókuszálnak a világi vágyakra és a pénzre, ezért egyúttal az arany épület ad helyet a mosdóknak is...

A   Fekete ház - Baan Dam

A Fekete ház Mr. Thawan Duchanee Thaiföld nemzeti művészének egyedülálló alkotása, mellesleg, Thexi professzora volt az egyetemen. Thawan Duchanee ellentmondásos munkája nem mindig volt ilyen népszerű. 1939-ben született Chiang Rai tartományban, tanulmányait Bangkokban és Amszterdamban folytatta. Néhány korai munkája megdöbbentette a konzervatív thai nemzetet, és a buddhizmus iránti tiszteletlensége miatt  egyesek fizikailag is támadták a festményeit. Szerencsére Thawan, a thaiföldi társadalom vezető alakjainak, köztük
Kukrit Pramojnak a támogatását is elnyerte. Napjainkban Thaiföldön és világszerte, számos tengerentúli thaiföldi nagykövetséget ékesítenek alkotásai és számos kiemelkedő thai cég adott neki megbízást központjaik dekorálásban. Művészetéhez érdemes a buddhista filozófiának azon részét ismerni, amik a szenvedés, a betegség, az öregség és a halál
értelmezéséhez kapcsolódnak, míg más művek az emberi vágyakat, például fallikus szimbólumokon keresztül mutatja be.

  A Fekete ház komplexum egy művészeti stúdió, múzeum és egy
szokatlan otthon is egyben.
Szürreális, eklektikus keveréke a hagyományos észak thaiföldi épületeknek és néhány modern  templomnak. A domináns sötét, „dark” gondolkodásmód művészete, igazi kuriózum. A Fekete Ház nem csak egyetlen épület, hanem mintegy 40 különböző formájú és méretű épület együttese, melyet egy békés kert ölel körül. A hagyományos és elegáns elemeken kívül, a mézszínű teakfa és az impozáns ajtók kombinációja önmagukban is műalkotások.
Az állati nyersbőrök, a csontok és törzsi szobrok díszítik a Baan Dam fő
szerkezetén található hosszú asztalokat, amelyek a hagyományos Lanna stílusban épültek és teljesen fekete színűek. A legszokatlanabb az óriás krokodil bőre, mint asztali futódísz… Mindenhol, koponyák, bivaly szarvak, s ezekből készült székek.
A műalkotás a szenvedés ábrázolásáról szól, amelyet Buddha utazása során látott. Thawan az állati bőröket és a csontokat a betegség, az idős kor és a halál megjelenítésére használja. Sok épület belülről is látogatható, de vannak olyanok is, melyek a látogatók elől zárva vannak, ilyen a nagy bálnaszerű épület, ami valójában Thawan hálószobája.

A  Kék templom  - Wat Rong Sua Ten

Chiang Rai egy viszonylag új kreatív mozgalomnak ad otthont, amely ötvözi a modern művészetet és építészetet a buddhizmus ősi filozófiájával. Ezt láthatjuk a város három színes templomában - a Baan-gáton (Black House), a Wat Rong Khun (fehér templomban) és a nemrégiben épített Rong Suea Ten, vagy a Kék Templomban. Chiang Rai kék temploma jelenleg még kevésbé ismert az idegenforgalomban, hiszen a közelmúltban fejeződött be, de kétségtelenül egyre inkább híressé válik, és egyre több ember látogat majd ide.

A Kék Templomot, Putha Kabkaew úr hozta létre, aki a híres Fehér Templom építőjének - Chalermchai Kositpipat-nak a tanítványa. A jelenlegi templom helyén egy 80-100 évvel ezelőtt elhagyott templom romjai álltak. 1996-ban a falusiak úgy döntöttek, ide egy buddhista templomot építenek. A templom 6 hektáros területen fekszik.  Az építkezés 2005. októberében kezdődött, a hátsó rész előtt álló Fehér Buddha 2008-ban, míg a főcsarnok, csak 2016. január 22-én fejeződött be. A bejáratot két látványos sárkány szobor őrzi, - Putha Kabkaew munkája-melynek tervezését Tawan Duchanee, a híres Fekete Ház alkotója, inspirálta. A festmények arra a stílusra emlékeztetnek, amit a Fehér Templom (Wat Rong Khun) belsejében láthatunk. A kék szín a Dharma-t képviseli. A templom élénk zafírkék színe nyugtató, mégis csábító hatású. A buddhizmusban a templom túlnyomóan kék színe a bölcsességgel, felemelkedéssel, végtelenséggel, tisztasággal és gyógyítással társul. Belül egy elefántcsont Buddha, ülő pozícióban, jobb kezével a földre mutat. Ez a gesztus a föld megérintése, azt a pillanatot képviseli, amikor Buddha eljutott a megvilágosodáshoz. Ez a pillanat csak tovább erősíti a kék fényt, amely valóban éteri minőség.

FEHÉR TEMPLOM, FEKETE HÁZ, KÉK TEMPLOM

www.ChiangMai.hu

© 2015-2019. ChiangMai.hu 

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon