• 7:15-kor indulás a hotel lobbyjából

 • Mae Khajan gejzír - gejzírben buggyantott tojás

 • Wat Rong Khun - A FEHÉR TEMPLOM 

 • a Hosszúnyakú Karen-ek faluja

 • Ebéd - az árban foglaltatik

 • Mai Sai - Thaiföld északi határa (Burma)

 • az ARANY HÁROMSZÖG:

 •   Thaiföld, Burma, Laosz

 • Hajó kirándulás Laosz-ba a Mekong folyón

  • opcionális, külön fizetendő: 300 Baht/ fő

  • + 30 bath/fő beléptetési díj Laosz-ba 

az Aranyháromszög legendája: 79 EUR /fő

az ARANYHÁROMSZÖG legendája - Fehér templom - Hosszúnyakúak - Laosz

Napi expedíciónk egészen Thaiföld északi határáig vezet, melynek első pihenő pontja Chiang Mai és Chiang Rai között félúton a Mae Khajan gejzír. A gejzíren kívül egy barátságos kis helyi piac fogad minket, reggeli és vásárlási lehetőséggel. Népszerű a gejzírben készült buggyantott tojás, aki úgy érzi buggyanthat is (persze csak saját felelősségre).

A Fehér templom - Wat Rong Khun

A Fehér templomot - Wat Rong Khun a modern kor csodájának tartják egész Ázsiában. A templom lélegzetelállító kortárs buddhista templom, melyet teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal raktak ki. Az épületet a thaiföldi “Gaudi”-ként is emlegetett Chalermchai Kositpipat tervezte. A templom minden pici részlete jelentéssel bír és a látogatót arra ösztönzi, hogy elmélyedjen az egyes buddhista tanításokban. A fehér templom fő épülete (az Ubosot) egy kis tó feletti hídon keresztül közelíthető meg. A híd előtt van egy kör alakú tér, ahol a mélyből kezek nyúlnak felfelé, a vágyak szimbolizálásaként. Ez a terület ábrázolja az emberi szenvedést és a poklokat. Az épülethez ívelő híd (nevének jelentése magyarul: az újjászületések); ahogy az ember túljut a világi vágyakon, a kapzsiságon és a kísértéseken szimbóluma. A tavacska mellett áll a két Kinnaree, a buddhista mitológiából ismert félig ember, félig madár alak.

A hídon átérve a “mennyország kapujába” érkezünk, amelyet két hatalmas alak védelmez, ők azok, akik az emberi sorsok felett döntenek. Itt több meditáló Buddha kép is van. A teljes egészében fehér főtemplom vakolatába fényvisszaverő tükrök vannak beépítve, így mindenhonnan csillog, tündököl. Annak ellenére, hogy a régi templomokban Buddhista történeteket szoktak ábrázolni a freskók, a fehér templom falain a jó és a rossz színes, modern megjelenítéseit találjuk. A művész olyan alakokat választott, mint Batman, Spiderman,Elvis, illetve egyéb főhősök és gazemberek képregényekből és filmekből. A fehér templom hátsó falán azért Buddha arany freskója van felfestve.

Kiemelkedik a többi struktúra közül a pihenőként szolgáló arany épület. Az arany épület az emberi testet, míg a fehér templom az emberi tudatot jelképezi. Az arany szimbolizálja, hogy az emberek hogyan fókuszálnak a világi vágyakra és a pénzre, ezért egyúttal az arany épület ad helyet a mosdóknak is...

Az ARANY HÁROMSZÖG

Chiang Rai tartomány Thaiföld északi határmegyéje, ahol a híres-hírhedt aranyháromszög is található. A Samliem Thongkham, Chieng Saen az ősi fejedelmi város mellett található, ahol a három ország: Laosz, Burma és Thaiföld összeér. Ez maga, az aranyháromszög. Valaha – úgy ötven évvel ezelőtt – ezen a vidéken termett a világ ópium termésének oroszlán része. A csempészek, az ópiumbárók és a hadurak szabadon járkáltak át a határokon, majd titkos játékbarlangokban mulatták el az ebül szerzett jószágot, és természetesen fütyültek a hatalomra.

Az arany háromszögbe pedig, csak úgy dőlt a pénz! Azóta sok minden megváltozott. A mákföldeket fölszámolták, a határokat őrzik, a titkos játékbarlangokat becsukták. A legendák azonban tovább élnek, éltetik őket a turisták, akik viszont egyre nagyobb számban jönnek ide, hiszen a vidék (a Mekong-folyó és a hegyek), s nem utolsó sorban a hangulat, tényleg varázslatos. A csónakos arany Buddha árnyékában, 45-50 perces hajó túrán vehetünk részt, majd kiszállhatunk Laoszban és válogathatunk az ottani piacon. Vigyázat, mert itt tényleg nagyon-nagyon olcsó minden, és megeshet, hogy hamisított az áru... A hajóút díja: 300 THB, ami külön helyben fizetendő, illetve a 30 THB a Laoszba való belépés díja, ezeket, aki igénybe veszi, külön kell rendezni helyben.

Thaiföld északi határa - Mai Sai

Túránk következő megállója Thaiföld északi határa Mai Sai, ahol a híd túloldala már Burma (Myanmar) területe, amit a híd közepéig Thaiföld, onnantól pedig Burmai zászlók is jeleznek. Ekkor már 259 km-re északra járunk Chiang Mai-tól. A határ, a piac és az emlékmű megtekintése után, folytatjuk kalandozásunkat a hosszú nyakúak falujába.

Hosszú nyakúak faluja – a Karen-ek földjén


 A jelenlegi hosszú nyakú törzsek megszilárdulása Thaiföld északi részén egyáltalán nem régen, az 1980-as években történt, amikor Burma és Thaiföld között katonai konfliktus alakult ki. Ekkor körülbelül 600 Kayan telepedett le végleg Észak Thaiföld biztonságos hegyeiben. Falvaikban saját kultúrájukat és tevékenységüket folytatva, kifejezetten kézműves dolgok gyártásával és árulásával foglalkoznak, ha épp vásárolni szeretnénk tőlük valami szépet.

A nyak gyűrűket a törzsek nő tagjai viselik, melyeket 5 éves korukban kezdenek el hordani. Most azt mondják, hogy a gyűrűk viselésének az a praktikus oka, hogy az asszonyok így kevésbé vonzóak más törzsek férfi tagjai számára, így nem fogják őket elrabolni és rabszolgaságban tartani; míg mások pedig épp az ellenkezőjét, hogy pont a férfiaknak akarnak tetszeni a karcsúbb hosszú nyakkal. A tradícionális Kayan folklórban a gyűrűk a tigris harapásától védelmezték a nőket. A vallásuk szerint az emberek egyfajta keverékei a női sárkány és egy férfi ember/angyal hibridnek, így a hosszú nyak a nőre, mint sárkányra is utal az ősi írások szerint. A legfontosabb vallási tételeik, hogy semmi sem történik ok nélkül, illetve mindent meg lehet jósolni, mely célra a csirke csont vetését tartják a legalkalmasabbnak. Megtekintjük, hogy is élnek, dolgoznak kis falujukban, és ha megtudtuk a jövőt, visszaindulunk Chiang Mai -ba.

Nézd meg fotóinkat a Facebook-on:

az Aranyháromszög legendája

Thaiföldi szafari csiangmáj
Thaiföldi Varázshegy Chiangmai
Thaifoldi Khantoke vacsora
wat-rong-sua-ten-temple-thailand-chiang-
Thaifoldi elefánt csiangmai
Thaiföldi Thaiföld csúcsa

www.ChiangMai.hu

© 2015-2019. ChiangMai.hu 

 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon