Chiang Mai Thaiföld második legnagyobb városa, a Lanna birodalom fővárosa (1296 – 1775) Bangkoktól 700 km-re északra található. Könnyedén és olcsón megközelíthető repülővel, mivel a város nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, ahová az összes „fapados” légitársaság óránként üzemelteti járatait Thaiföld egész területéről. Chiang Mai jelentése az “ÚJ VÁROS”, de főként az “az észak rózsája” néven említik Thaiföldön. Chiang Mai híres kulturális központ, egyetem város és az eredeti tradicionális Thai kultúra fellegvára. Hatalmas turisztikai vonzereje miatt Chiang Mai a kiindulópontja az egész régióba induló túráknak. Talán az egyetlen thaiföldi város, ahol hitelesen barátságos emberekkel és környezettel találkozunk. Chiang Mai nyugodt, romantikus, visszafogott, harsányságok nélküli hangulata páratlan élményt nyújt minden ide látogató számára.

Az óvárost körülölelő fal és vizesárok a Moat, amely szabályos négyzet alakban, szökőkutakkal és hidakkal pompázva „védelmezi” a mai belvárost. Az óváros tele vendéglőkkel, kávézókkal és művészeti galériákkal, ami a különböző Buddhista templomokkal fűszerezve olyan atmoszférát teremet, hogy egy-két órát eltöltve itt, úgy érezzük egy másik univerzumba, egy mese világba érkeztünk. A város folyója a Ping river, amely egy csendes nyugodt folyású, barátságos folyó. Könnyen és romantikusan hajózható, amit ki is használ a város személyszállító kikötője rengeteg hajókázós programot szervezve nap, mint nap.

Chiang Mai kiindulópontja a környező hegyekbe, falvakba induló túráknak. Népszerűek az elefánt farmok, a Hmong, Jao és Karen hosszúnyakú törzsek és természetesen a közelben lévő Doi Inthanon nemzeti park, amely Thaiföld legmagasabb pontja is egyben. A város dombok és hegyek veszik körül, az utóbbiak a Himalája előhegyeinek minősülnek.

Az elefánt napjainkban is munkaállat, az erdőkből elefántokkal vontatják ki a kitermelt fákat. A turisták nagy örömére több elefánt farmot is létrehozott többek között Green peace, biztosítva ezzel az elefántok védelmét és megadva az azt örömet, hogy mi is kipróbálhatjuk magunkat elefánt gondozóként. Szintén nem mindennapi élmény a tigrisek simogatása, vagy épp az állatkertben megtekinthető panda macik, akiket a kínai nép adott „kölcsön” Chiang Mai városának.

 

A Buddhizmus fellegváraként emlegetett Chiang Mai több mint 200 Buddhista templomnak ad helyet. A Wat-ok a 13. századtól egészen napjainkig épülnek, különlegességük, hogy „élő” templomok, tehát a szerzetesek itt élnek, meditálnak, tanulnak, akár beszélgethetünk is velük. A várostól karnyújtásnyira található Varázshegy – Doi Suthep temploma őrzi Buddha szegycsontjának egy darabkáját, arany csedije, kilátói és a hegy tetején lévő autentikus Hmong falu világhírű, rengeteg a Buddhista zarándok, aki pusztán ezért az élményért utazik Chiang Mai-ba. A város megannyi temploma tele különlegességekkel, a 60 méter magas Wat Chedi Luang, az alapító templom Wat Chiang Man (1295) kőelefántokon támaszkodó sztúpája vagy a világ legnagyobb teak fa Buddha szobrát őrző Wat Bupparat templomok mind különleges légkörű, áldott, fantasztikus helyek.

Thaiföldi Grand Canyon szintén Chiang Mai-ban található, a királynő orchidea parkjától nem messze. A város Night Safari-ján az egzotikus állatok behajolnak, odajönnek a nyitott golf kocsi szerű járművekhez, így zsiráfot, zebrát is simogathatunk a gyerekek nagy örömére. A környező tavak a vízi sportokon kívül lehetőséged kínálnak olyan ételek megkóstolására, mint a béka, kígyó és legkülönbözőbb bogarak, ha épp valakinek erre lenne gusztusa.

 

Gasztronómia

„Chiang Mai a Thai gasztronómia csúcsa!” Sokan marketingnek hiszik ezt az állítást, pedig a válasz a miért-re egyszerű: az időjárás egész évben tökéletes és a környező hegyekben minden növény és fűszernövény megterem, így az alapanyagok sokszínűek és frissek. Az sem véletlen, hogy egész Thaiföldről ide jön mindenki, aki főző iskolába szeretne járni. Hogy mit érdemes itt enni? Mindent, amit csak az ember elé tesz egy mosolygós Thai szakács.

Chiang Mai Thaiföld gasztronómiai fővárosa, az ételek a hagyományos Thai ételeken kívül kiegészülnek a Lanna birodalom remekeivel, van vietnámi, burmai, kambodzsai és maláj ételkülönlegesség is, hogy a kínait ne is említsük. Az étkezés Thai módon történik, tehát kés használata nélkül, kanállal, villával és evőpálcikával. A borravaló a Thaiföldön szokásos 20 THB vagy 200 THB fölött a számla 10%-a, ha elégedettek voltunk. Az étkezés közösen történik, mindenki előtt egy tányér és rizs, majd az asztal közepére készített főételek mindegyikéből lehet falatozni. Chiang Mai különlegességei a helyi kávék egyedi aromája, széles választéka és persze a pálinkák eperből, lime-ból vagy popcorn-ból. Mivel a környező hegyekben minden megterem egyedi klímája miatt, ezért Chiang Mai-ban friss és különleges, máshol Thaiföldön nem található gyümölcsök, zöldségek és ételkülönlegességek várják az ide látogatókat.

 

Shopping

A Burma, Laosz határ közelsége és a környező települések kézműves ipara hamar piaci központtá tette Chiang Mai-t. A híres kézműves napernyők, fafaragások, szőtt és fonott termékek egyedülállóak a világon, míg napjainkban a kereslet szabta törvények az összes másolt kínai portékával vegyítették a piacokat. A Sunday Walking Street, a vasárnapi piac, ahol az egész belvárost lezárják és az árusok napnyugtától ellepik Chiang Mai óvárosát. Ha vasárnap látogatsz el erre, mindenképp elviszünk és kedvedre válogathatsz, alkudozhatsz. A különleges atmoszférát az adja, hogy a templomok kertjeiben kivilágított csedik és sztúpák között vásárolunk, falatozunk, alkudozunk. Minden este nyitva áll a Night Bazar, ha épp nem vasárnap látogatunk a városba, melyen még több portéka találhat gazdára, talán még kedvezőbb árért. A Thai selyem és arany igazán kelendőek erre, mivel eredetiségükhöz nem férhet kétség. Kézzel faragott és szőtt termékek, egyedi tárgyak és mindenféle csillogó, villogó elektronikai dolgok is várnak Chiang Mai piacain.

 

www.ChiangMai.hu

© 2015-2019. ChiangMai.hu 

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon